Szeretettel köszöntelek a Görögország Közösségi Oldala közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Görögország Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Görögország Közösségi Oldala közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Görögország Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Görögország Közösségi Oldala közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Görögország Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Görögország Közösségi Oldala közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Görögország Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Egy kis tudnivaló a birsalma sajtról, aminek épp most van a szezonja.
A birsalma (Cydonia oblonga) épp most, októberben érik. A görög mitológia szerint Aphrodité, illetve Vénusz egy aranyalmát - arany birsalmát - kapott Paristól, mert a trójai királyfi őt tartotta a legszebbnek. Ezért már az ókorban a szerelem és a boldogság gyümölcsévé vált. Édeskésen fanyar ízű, pompás erős illatú gyümölcs. Magas pektintartalma miatt kocsonyásít, ezért mennyei birsalmasajtot készíthetünk belőle!
Gazdag A-, B1-, B2-, C-, E- és P-vitaminban, valamint ásványi anyagokban. Almasavat és csersavat is tartalmaz. A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin tartalma. A pektin az emberi szervezet számára igen fontos, értékes rost. Szintén egyedülálló a P-vitamin (citrintartartom) tartalma, ami esetenként megelőzi, vagy segíti a skorbut, illetve a vérzékenység gyógyulását és a koleszterinszintet is szabályozza.
Aki el is szeretné készíteni, annak íme egy recept, amit találtam:
1. A megmosott, a magháztól és a hibás részektől megtisztított birsalmát héjastól bő vízben meg kell főzni, majd főzővíz nélkül átturmixolni.
2. Ezután folytonos keverés közben - ha van rá mód mustban, ha nincs magában - sűrűsödésig kell főzni.
3. Ha már kellően sűrű, pépes, be lehet fűszerezni. Cukrot,
(a
gyümölccsel egyenlő mennyiségű cukrot ajánlanak, de ha savanykásan
kedvelik, akkor kevesebbet is elég) fahéjat, citrom és narancshéjat,
szegfűszeget lehet ízlés szerint bele keverni, és ezzel együtt még 15
percig főzni.
A kész masszához gyakran adnak apróra vágott dióbelet, vagy mogyorót, ízlés szerint.
4. Ezután tűzálló tálba, edénybe kell önteni és meleg sütőben
szárítani. A cukorral megfőzött birs lehűléskor könnyen kocsonyásodik.
5.
A megszilárdult gyümölcssajtot ezután ki kell borítani és a másik
oldalát is megszárítani. Erre kiválóan alkalmas egy kilyukaszgatott
süteményes papírdoboz, ami jól szellőzik. A szárítás lassú folyamat,
néhány napig is eltarthat.
Tipp: Áttetszőbb és fényesebb lesz a sajt, ha az áttört birspéphez cukorszirupot adunk és úgy forraljuk még legalább 15 percig. (A cukorszirup a gyümölcspéppel egyenlő mennyiségű cukorból és kilogrammonként 2 dl vízből készül.) Citromlé hozzáadásával pedig világos sárgás-rózsaszínes sajtot kapunk.
Birsalmaszósz készítésekor a fanyar, savanyú ízt a hozzá adott méz kiválóan kiegyenlíti.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!