Szeretettel köszöntelek a Görögország Közösségi Oldala közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Görögország Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Görögország Közösségi Oldala közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Görögország Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Görögország Közösségi Oldala közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Görögország Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Görögország Közösségi Oldala közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Görögország Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A görög konyha egyszerűen egészséges és finom, mivel a legjobb alapanyagokat használják: ízletes olíva bogyók, friss zöldségek és gyümölcsök, frissen fogott halak, jó minőségű húsok a legjobb helyi olívaolajon sütve. Röviden így jellemezhető a görög emberek étrendje, de kicsit részletesebben is nézzünk bele gasztronómiájuk történetébe, természetesen a teljesség igénye nélkül.
Az ógörögök számára a legfontosabb az ízek harmóniája, a minőség és nem a mennyiség volt, ezért rengeteg fűszert, zöldséget használtak ételeik elkészítésénél. A mai tradicionális ételeket az ógörögök nem ismerhették, hiszen abban az időben még nem létezett rizs, paradicsom, cukor, burgonya, paprika, kávé. Főbb alapanyagaik a búza, az olaj, az olajbogyó és a bor voltak. Gyakran ettek húst, főként sertés és marhahúst, ami mára szinte teljesen megváltozott és eltűnt az étrendjükből.
Napjainkban a görög konyha sok hasonlóságot mutat más mediterrán országokéval. Sertéshúst – az éghajlati viszonyok miatt – csak ritkán fogyasztanak, inkább a marha és a birkahús a jellemző. A húsok számos elkészítési formáját ismerik (sült, pörkölt, grill) Különféle fűszereket használva, pedig ízek százait produkálják. Ételeik főszeplői így tehát a fűszerek, leginkább az oregano és a bazsalikom a meghatározó, de a koriander, a fahéj, a kömény, az olajbogyó és az olívaolaj is közkedvelt. a görögök törekednek arra, hogy mindig a legfrissebb zöldségekkel gazdálkodjanak. Salátáik nemcsak köretként, de önálló fogásként is megállják helyüket. Kísérőként feta sajtot használnak, melynek enyhén sós íze tökéletes harmóniát alkot a zöldségekkel. Miután a görögök az egészséges táplálkozás hívei (bár helyi adottság is) étrendjükben számos hal és tengergyümölcsei recept is fellelhető, melyek nemcsak ízletesek, de vitaminokban és ásványi sókban is bővelkednek. A nap bármelyi szakában fogyaszthatóak a tojással, spenóttal, hagymával , sajttal töltött piték, ezek is nagyon népszerűek. A szőlő mellett kedvenc gyümölcseik még a füge, a dió, a mandula és a mogyoró, melyeket süteményeik töltelékeként is előszeretettel használnak. Süteményeik általában igen édesek, leginkább a török csemegéhez hasonlíthatóak.
Az italok közül igen kedvelt apetitif az ouzo (ánizsos pálinka) . Boraik többnyire édes, testes, aromás borok. A görög sörök jó minőségű, világos sörök. Étkezés után szinte elmaradhatatlan a kávé, melynek két változata ismert: az egyik a tourkikos (zaccos feketekávé), és a nescafé.
Forrás:https://varazskonyha.net
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 3 hete itt:
Jó szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A görög konyha
Micsoda? Tom Hanks görög állampolgár lett
Víz alatti múzeumokká alakítják az egykoron elsüllyedt görög hajókat
Görög gasztronómia